diumenge, 15 de desembre del 2013

1.1 El telègraf

Què és?


El telègraf va ser el primer invent per enviar missatges d'un lloc a un altre utilitzant els camps i les ones electromagnètiques. Va ser creat al segle 19. El telègraf funciona amb un polsador que emet una serie de vibracions per un cable i que rep un receptor en forma de sons o de punts i linies.
 



 Al full sortien línies i punts seguint el codi inventat per Samuel Morse. Cada lletra (o xifra) era equivalent  a una combinació diferent de punts i línies. Als inicis només es sentien uns sons i el receptor havia d'apuntar el punts i les línies.
 


A cada poble hi havia una centraleta de telègrafs en la que el telegrafista premia el pulsador i enviava les senyals que creueven els cables i arribaven a una altra centraleta on el telegrafista les apuntava al paper i ho duia a qui anava referit. Aquest document que s'adreçava a algú i que sorgia de la traducció a lletres del codi Morse es deia telegrama. Van ser molt utilitzats a la Segona Guerra Mundial. 







Telegrama de la segona guerra mundial



Als vaixells el telègraf era molt utilitzat per donar les coordenades i les ordres a l'hora dels atacs. Això també passava per terra